Se poate calcula PIB pe baza cheltuielilor, ca sumă între consumul privat, cel public, investiţii şi exportul net (exporturi minus importuri). Sau, pe baza producţiei: valoarea adăugată brută (VAB) plus impozitele nete pe produs (impozitele datorate statului-TVA, accize, etc-minus subvenţiile acordate de acesta). În prima variantă ne referim în pricipal la..salarii (consumul privat este influenţat de veniturile populaţiei) şi investiţiile statului, în cea de a doua la ponderile diferitelor ramuri ale economiei în funcţie de producţia realizată de acestea în perioada respectivă. Ok, după această mică introducere să vedem care sunt problemele creşterii economice din acest an. Mai întâi să aruncăm o privire asupra a ce s-a întâmplat în 2011.
Creşterea economică a fost de 2,5%. Pe partea de producţie, agricultura a crescut cu 11%, industria cu 5% (ponderea agriculturii în VAB este de aproximiativ 7%, industria are circa 30%, comerţul 23%, construcţiile 10%, serviciile sociale 14%, iar cele pentru întreprinderi şi financiare-15%). Pe partea de cheltuieli consumul total a urcat cu 1,4% (cu 2,8% a avansat consumul populaţiei compensând retragerea cu 3,9% a consumului administraţiei publice) iar formarea brută de capital a crescut cu 10,3%. Salariile bugetarilor s-au majorat însă cu 15% de la începutul anului trecut, în schimb în 2012 prima tranşă a majorării a venit din iunie (8%) iar a doua (7,4%) este aşteptată abia în decembrie. Anul trecut PIB a fost ajutat atât de majorarea veniturilor şi investiţii, cât şi de un an agricol excepţional (agricultura a adus la PIB aproape 0,8%).
În 2012, avem creştere economică după primul semetru (0,8%) şi o ţintă guvernamentală de 1,2% pe final de an (0,9% dă FMI). Efectele majorării veniturilor la bugetari şi pensionari se văd deja în consum (dacă în primul trimestru consumul total scădea cu 0,3%-gospodăriile populaţ