Duminică va avea loc în satul Motnău, din comuna Dumitreşti, un bâlci tradiţional. Evenimentul este organizat de Primăria Dumitreşti, la o zi după ce creştinii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Maicii Domnului, sau Sfânta Marie Mică, aşa cum se spune în popor.
Bâlciul a fost reluat după o perioadă de întrerupere de zeci de ani. Vechimea bâlciului nu se ştie cu exactitate, însă bătrânii satului povestesc că l-au moştenit încă din moşi strămoşi. „La Motnău exista de mult timp un bâlci popular pe 8 septembrie de Sfânta Marie. Anul acesta îl vom face duminică, pe 9 septembrie, deoarece ne dorim să reînviem această tradiţie, ca să nu uităm de unde ne tragem. Oamenii îşi doresc acest lucru şi nu facem altceva decât să le venim în sprijin“, a spus Petrică Dogaru, primarul de la Dumitreşti.
Pe 8 septembrie s-a născut Fecioara Maria, din părinţii Ioachim şi Ana, care, ajunşi la bătrâneţe fără copii, au început să se roage la Duhul Sfânt să le dea un urmaş. Această zi marchează, în calendarul arhaic, sfârşitul verii şi începutul lucrărilor agricole de toamnă. La această dată, oamenii nu aprind focul în vatră deoarece se spune că acest lucru ar aduce ghinion şi boală.
De ziua Fecioarei, creştinii aprind o candelă care arde întreaga zi. În perioada dintre Sfânta Maria Mare şi Sfânta Maria Mică se mai pot culege ierburile şi florile care ar fi bune de leac. Femeile care îşi doresc prunci trebuie să meargă în ziua de sărbătoare la biserică şi să se roage din tot sufletul, precum au făcut-o Ioachim şi Ana. În unele tradiţii, Maica Domnului, adesea identificată cu astrul nopţii, luna, sau cu pământul, se roagă de Dumnezeu să nu prăpădească lumea.
Duminică va avea loc în satul Motnău, din comuna Dumitreşti, un bâlci tradiţional. Evenimentul este organizat de Primăria Dumitreşti, la o zi după ce creştinii ortodocşi sărbătoresc Naşterea Maic