În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va organiza o serie de întâlniri cu managerii şi directorii economici din spitalele subordonate pentru o amplă analiză financiară.
“Vrem să identificăm cauzele dezechilibrului financiar încă existent în unele spitale. O astfel de analiză financiară ne va da posibilitatea să aflăm unde este vina pentru aceste datorii, la managementul unităţii respective sau în sistemul de finanţare al spitalului", a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, într-o întâlnire cu managerii şi directorii economici a unei părţi din spitalele vizate. "Am cerut să ni se spună exact dacă depăşirea termenelor de plată este realizată în limita creditelor bugetare sau dacă acestea depăşesc creditele bugetare. Ne interesează dacă există depăşiri în cadrul programelor de sănătate sau dacă acestea sunt la servicii medicale. După această analiză vom stabili măsurile care se impun”, a mai declarat ministrul.
Demnitarul a precizat că deja a găsit câteva nereguli în unităţile sanitare pe care instutuţia pe care o reprezintă le are în subordine. „De exemplu, mulţi furnizori solicită ca termenele de plată din partea spitalelor să fie mai mici decât cele stabilite de casele de asigurări. De asemenea, există cazuri în care nu este respectată ordinea croonologică la plata facturilor”, a mai spus Cepoi.
Vasile Cepoi a menţionat că Ministerul Sănătăţii pregăteşte, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, un ordin comun pentru ca spitalele publice să raporteze lunar la MS situaţia privind execuţia bugetară de venituri şi cheltuieli.
În perioada următoare, Ministerul Sănătăţii va organiza o serie de întâlniri cu managerii şi directorii economici din spitalele subordonate pentru o amplă analiză financiară.
“Vrem să identificăm cauzele dezechilibrului financiar încă existent în unele spitale. O astfel de analiză financiară ne va d