A venit toamna! Nu-i de joaca! A fost o vara rea, secetoasa si trebuie sa ne facem provizii de iarna pentru ca legumele nu vor fi la preturi rezonabile. Trebuie sa ne grabim daca nu vrem sa ne umplem de nervi cumparand legume din import, pe bani de doua ori mai multi si lipsite de gust.
Cu gandurile astea am purces la piata de unde mi-am procurat cele necesare. Anul trecut, nu am facut sos picant pentru ca am zis ca pot cumpara ceva din magazin daca am nevoie. De, 'lenea e cucoana mare'! Da, am cumparat numai ca nu era nici pe departe cel pe care-l preparam eu, nici ca gust si nici ca bani. Asa ca, de data asta, am achizitionat si cele necesare pentru sosul picant.
Scumpe! Scumpe toate! Au crescut preturile la toate legumele. E drept ca gasesti si din cele mai ieftine, dar nu sunt de calitate. Daca nu folosesti ingrediente foarte bune, proaspete si cat mai carnoase, sosurile si amestecurile de legume nu au gustul ideal.
In situatia in care nu folosesti ce-i mai proaspat si bun, vei gasi, la prima degustare, legatura stransa intre produsele alimentare si unele industriale. La amestecurile de legume, spre exemplu la mancarica de fasole lata, daca fasolea este batrana, deshidratata, va arata ca niste bucatele de leucoplast si nu vor avea gust. Nu mai vorbim de gogosari care, daca nu vor fi proaspeti si carnosi, se vor topi, transformandu-se in fasii de benzi de casetofon. Rosiile, daca-s prea tari, sunt crude, adica la interior isi arata o parte verde-alba, deci sunt necoapte si sucul, sau pulpa, va fi cu un gust acru si nu va da zeama, iar daca sunt prea moi precis sunt vechi si fermentate sub coaja, stricand atat gustul cat si produsul finit. Uleiul poate avea un fin iz de motorina si alte minuni. Sarea, daca-i din cea iodata, nu va fi buna pentru conserve.
Pentru inceput, m-am pornit, pe la ora 15:00, cu o ceasca de ca