O echipă internaţională de cercetare, din care fac parte mai mulţi oameni de ştiinţă din cadrul Universităţii Waterloo, a reuşit să creeze o teleportare cuantică prin spaţiul liber pe o distanţă incredibilă de 143 de kilometri, anunţă Messagetoeagle.com.
Experimentul a realizat cu succes teleportarea informaţiilor cuantice, în acest caz a stărilor particulelor de lumină, sau a fotonilor, între insulele La Palma şi Tenerife. Descoperirea este un pas important în direcţia comunicării cuantice prin satelit.
Spre deosebire de teleportarea obiectelor solide promovată în filmele SF, experimentul a presupus teleportarea stărilor cuantice, o condiţie esenţială a informaticii, comunicării şi a altor tehnologii cuantice puternice aflate în curs de dezvoltare în cadrul Institutului de Informatică Cuantică (IQC) de la Waterloo.
Proiectul, conceput de cercetători din cadrul Institutului pentru Optică şi Informaţie Cuantică din Viena, s-a bazat pe algoritmi şi echipament dezvoltat în Waterloo.
Teleportarea pe o distanţă de 143 de kilometri este o etapă esenţială în ceea ce priveşte această cercetare, din moment ce reprezintă distanţa minimă aproximativă dintre sol şi sateliţii aflaţi pe orbită.
Această realizare duce la posibilitatea teleportării cuantice între staţiile terestre şi sateliţii aflaţi pe orbită, un obiectiv principal în cercetarea profesorului Thomas Jennewein, un membru al IQC şi colaborator al acestui experiment.
Pentru acest experiment, Jennewein a dezvoltat algoritmul coincidenţei, care a sincronizat şi măsurat transferul de fotoni între cele două locaţii ale Insulelor Canare.
“Experimentul deschide calea spre teleportarea semnalelor în spaţiul liber sau chiar folosind sateliţi”, spune Jennewein, a cărui cercetare este în mare parte concentrată asupra creării unor reţele de comunicare cuantice la scară largă. Acest lucru es