După doi ani de rateuri spectaculoase la examenul de maturitate, şi în urma consultării elevilor, Ministerul Educaţiei are măsuri adoptate: Bacalaureat diferenţiat.
Bacalaureatul de anul viitor va fi unul diferenţiat, pentru a include noua formă de finalizare a studiilor de liceu. Absolvenţii de liceu care optează pentru Bacalaureatul profesional vor da probe de competenţe identice cu cele din formula actuală a examenului. Ei vor susţine însă un proiect şi o probă practică, precum şi un examen scris la educaţia antreprenorială.
Ministrul Educaţiei a evaluat noua formă de Bacalaureat drept „o schimbare necesară, care să permită elevilor să aleagă calea cea mai adecvată pentru ei". Comisia de educaţie din Senat a aprobat ordonanţa în unanimitate. Cu unele mici modificări, însă: nota de promovare va fi tot şase, nu cinci, cum era prevăzut iniţial. În plus, şi candidaţii care au picat examenul se vor putea înscrie la Bac-ul nou.
Formula noului Bacalaureat a fost gândită astfel pentru ca elevii să finalizeze liceul şi să poată merge pe piaţa muncii având diploma de promovare a examenului de maturitate. „Bacalaureatul profesional nu dă drept de acces în învăţământul superior, dar permite intrarea pe piaţa muncii", a spus ministrul Educaţiei, precizând că acest bacalaureat profesional rămâne la opţiunea elevului şi a părinţilor.
Această măsură vine în urma consultărilor ministrului cu reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare şi cu directori de şcoală. Elevii au fost şi ei chestionaţi în privinţa adoptării acestei măsuri: „răspunsurile sunt cam 50- 50. Elevii de la uman şi real au spus că în 2013 ar putea fi păstrată forma examenului de bacalaureat din acest an. În schimb, elevii de la tehnologic ar vrea ca examenul să fie diferenţiat", a precizat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca. Ordon