"Masti din Commedia dell'Arte, masti colorate si stralucitoare, masti cu pene, perle sau paiete, costume de epoca, muzica de viori, o sala imensa de bal, intr-un palat pe Canal Grande, focuri de artificii cu licariri in apa... bogatie, fast, mister si noblete.'
Bucuria de a vedea si trai, cumva, o lume a luxului, a intrigilor, a legendelor si, din nou, a misterelor. O lume magica. Asa poate fi descrisa starea pe care ti-o induce inedita expozitie de fotografie de la Muzeul Olteniei din Craiova- 'Carnaval la Venetia'.
Autorul fotografiilor, Valdi Romanovici, este craiovean de origine. Acum s-a stabilit in Italia. Cu 30 de ani in urma, insa, a lucrat la Muzeul Olteniei, ca restaurator in pictura.
Deschisa in Lapidariumul Sectiei de Istorie-Arheologie a muzeului craiovean, expozitia "Carnaval la Venetia', cuprinde 76 de imagini si s-a concretizat datorita Laboratorului de Restaurare - Conservare din cadrul institutiei.
Publicul poate admira personaje semnificative ale carnavalului: "ingerul – mireasa", cortegiul de personaje istorice, clovni, muzicieni, printese, curteni, in frunte cu Dogele si sotia acestuia, ne spun organizatorii.
Chiar si cea mai cunoscuta deghizare - Bauta -este prezenta; o masca alba cu un nas incovoiat, asortata cu o pelerina neagra si un tricorn. Alte masti celebre purtate de-a lungul timpului la carnavalul ventian sunt Morreta si Gnaga.
Carnavalul venetian "este un eveniment cu radacini foarte vechi, prima atestare documentara ca sarbatoare publica se pastreaza din anul 1296. A avut un moment de stingere in secolul al XVIII-lea, dar incepand cu anul 1979 a revenit in forta, Guvernul italian facand toate eforturile pentru a reinvia traditia orasului', ne informeaza expertul restaurator Simona Gheorghe.
Expozitia poate fi vizitata pana la finele lunii octombrie.
"Masti din