Banca Centrală Europeană (BCE) a decis ieri să demareze un nou program de achiziţie de bonduri pentru a scădea astfel costurile de împrumut pentru statele care se confruntă cu criza datoriilor suverane, a anunţat Mario Draghi, preşedintele BCE, denumit de presă "super Mario". Sursa: Reuters
Acesta a fost de departe cel mai îndrăzneţ pas făcut pentru a combate criza fiscală din zona euro, unul la care nici nu ne-am fi putut gândi atunci când a izbucnit aceasta.
Va aduce stabilitatea pe piaţa titlurilor de stat ale Spaniei şi Italiei şi va retrezi încrederea acelor investitori care au ieşit de pe aceste pieţe, scrie Wall Street Journal.
Pieţeţe financiare de la nivel global au primit extrem de bine planul anunţat de BCE. Condiţia pe care o pune BCE pentru a implementa acest plan este ca toate statele membre ale zonei euro să semneze un program de disciplină bugetară.
Spania şi Italia, economiile din zona euro cel mai atent supravegheate de investitori, au văzut costurile de împrumut scăzând simţitor, iar indicii bursieri au crescut cu peste 4%.
Măsura anunţată de BCE este, de departe, cel mai aşteptat moment al ultimelor luni. Piaţa a fost cuprinsă de optimism în aşteptarea acesteia, presa denumind ziua de ieri "ziua Draghi".
Înaintea anunţării acesteia, euro a reuşit să se aprecieze până la 1,26 dolari, cel mai bun nivel din ultimele două luni.
Încercând să ofere tot sprijinul de care este nevoie pentru a apăra euro, Draghi a spus că noul program de achiziţie de titluri de stat, ce se va desfăşura pe piaţa secundară, va putea asigura transmiterea efectelor deciziilor de politică monetară în toate statele membre zonei euro.
În opinia lui Draghi, măsura va aplana tulburările de pe piaţa titlurilor de stat şi va tempera temerile nefundamentate ale investitorilor cu privire la evol