Aglomerată, "peticită" şi ocupată cu parcări, dar şi cu oameni ai străzii care îşi fac veacul în boscheţi, Piaţa Unirii este departe de a fi o atracţie pentru turiştii care vizitează Oradea.
Situaţia se va schimba din acest an, când vor începe lucrările la proiectul de reabilitare completă a Pieţei, realizat din fonduri europene.
La pas
În baza proiectului tehnic realizat de Proiect Bihor, societatea Studio Samoilă a realizat o simulare 3D care prezintă modul cum va arăta Piaţa Unirii după încheierea lucrărilor de modernizare, la sfârşitul anului 2013. Această zonă a centrului va fi complet reabilitată printr-un proiect european câştigat de municipalitate, în valoare de 21 milioane lei, din care 16,99 milioane sunt bani nerambursabili.
După ani de zile în care Piaţa Unirii i-a enervat pe şoferi şi i-a nemulţumit pe turişti, aceasta va căpăta o nouă faţă. Una dintre principalele schimbări preconizate este reabilitarea integrală a îmbrăcăminţii rutiere şi extinderea spaţiului pietonal cu aproape 10.000 metri pătraţi, ajungându-se la un total de 15.800 de mp (din întinderea de 26.600 mp a Pieţei). "Toate studiile arată că, dacă vrem să fim un oraş turistic, avem nevoie de multe spaţii pietonale", spune Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură şi Regenerare Urbană din Primărie.
Ca-n 1926
Extinderea Pieţei Unirii se va face prin eliminarea parcărilor din zonă şi devierea circulaţiei pe după biserica Sfântul Ladislau, prin faţa Primăriei şi Episcopiei Greco-Catolice, iar de acolo spre strada Avram Iancu, asta deoarece accesul spre Vasile Alecsandri (care va deveni pietonală) va fi şi el blocat. Pe spaţiile destinate pietonilor pavajul va fi realizat cu pietre de andezit (50x50 centimetri), pe carosabil din piatră cubică (10x10 cm), elementele decorative fiind făcute din aşa-numiţi cubeţi (5x5 centimetri).
Pe lângă "aerisirea" zon