Şi alţi oameni de cultură nu vor un ICR politizat şi cer concurs. Sursa: Codrin Prisecaru
Susţinerea USL de numire a lui Andrei Marga în fruntea Institutului Cultural Român, chiar dacă se bănuieşte că fostul ministru de externe a colaborat cu Securitatea şi mulţi intelectuali i-au contestat competenţa, a nemulţumit intelectualitatea românească.
Mai mulţi oameni de cultură şi-au manifestat intenţia de a nu participa la dezbateri şi s-au pronunţat pentru depolitizarea ICR. "Nu pot să particip la o asemenea dezbatere, sunt scârbit de ceea ce se întâmplă. Nu pot să comentez pe acest subiect", a declarat Ion Caramitru pentru EVZ.
Nici Horia Roman Patapievici nu se implică, preferând o neutralitate elegantă: "Nu am nici un comentariu de făcut".
Artistul Dan Perjovschi e mai radical: "Dacă se vrea un ICR nepolitic, atunci trebuie organizat concurs transparent, iar comisia să fie alcătuită din specialişti din domeniu români sau străini şi nu din politruci patriotarzi. (...) Să-mi spună şi mie careva de ce cineva care nu e bun de ministru de Externe (domnul Marga a fost remaniat fără regrete) va fi bun să administreze reprezentarea culturii contemporane româneşti în străinătate".
Marga, cercetat de CNSAS
După ce a fost acuzat de colaborare cu Securitatea, propunerea USL pentru şefia ICR, Andrei Marga, se disculpă, spunând că e victima unei campanii de discreditare.
Mai mult, Marga ameninţă că îi va da în judecată pe cei care l-au acuzat că ar fi dat note informative sub trei nume operaţionale. "Dosarul Marga" urmează să fie discutat de CNSAS săptămâna viitoare.