Restauratia basista prezinta similitudini cu restauratia carlista din 1930, in ceea ce priveste agitatia produsa de cele doua evenimente; din pacate, capata analogii si in ceea ce priveste urmarile lor.
Sondarea terenului cu ideea desemnarii lui Ioan Rus ca premier de catre presedintele Basescu, indiferent de rezultatul alegerilor, sper sa fie doar o simpla diversiune politicianista de moment, menita sa incinga spiritele in USL.
Altfel, initiativa este una de divizare a partidelor politice, similara cu cea initiata de Carol al II-lea in perioada interbelica. Atunci, regele a divizat Partidul National Liberal, condus de Vintila Bratianu, prin atragerea lui Gheorghe Bratianu (gruparea "georgista") si Constantin Argetoianu, Partidul National Taranesc, condus de Iuliu Maniu, prin atragerea lui Vaida Voievod si Gheorghe Mironescu si Partidul Poporului, condus de Alexandru Averescu, prin Octavian Goga.
In continuare, compromiterea partidelor istorice prin procedeele "divide si stapaneste" sau prin legitimarea printr-un trecut furat a impus in Guvernul Petru Groza doi "tovarasi de drum", PNL - Gh.Tatarascu si PNT - A. Alexandrescu.
Astfel, teza enuntata de dl. Mihail Neamtu privind nominalizarea fortata a dl. Rus ca premier este un indemn la un regim in afara partidelor politice si, deci, a democratiei. Poate ca procedeul nu incalca litera Constitutiei, dar cu siguranta ii gatuieste spiritul, bazat pe reprezentarea populara prin intermediul partidelor politice.
Aplicarea judecatii glasuite de dl. Neamtu ar reprezenta lovitura decisiva aplicata sistemului partidelor politice, si asa foarte afectat de prestatiile unor politicieni trogloditi. Este o invitatie la un regim cvasipersonal sau, cel putin, la un precedent dictatorial. In perioada interbelica, acest gen de actiune a intarit camarila regala in dauna partidelo