Astronomii europeni susţin că au descoperit o nouă planetă ce ar putea să fie locuibilă în jurul stelei piticie roşii Gliese 163.
Noua exoplanetă se va numi Gliese 163c şi are o masă de 6,9 ori mai mare decât cea a Terrei şi o perioadă orbitală de 26 de zile. Gliese 163c se învârte în jurul stelei sale, aflată la o distanţă de 49 de ani-lumină de Terra, în constelaţia Dorado. Exoplaneta a fost descoperită cu ajutorul telescopului HARPS (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) care aparţine Observatorului European Austral (OEA).
Astronomii europeni susţin că “Gliese 163c ar putea fi de 1,8 – 2,4 ori mai mare ca Terra, mărimea planetei depinzând de structura ei majoritar telurică sau acvatică”. Gliese 163c primeşte în medie cu 40% mai multă lumină de la steaua ei decât primeşte Pământul de la Soare, iar din acest motiv temperaturile de pe noua “super-Terra” sunt mai mari. Prin comparaţie, Venus primeşte cu 90% mai multă lumină de la Soare decât Pământul.
Cele mai complexe forme de viaţă de pe Terra – plante, animale şi chiar oamenii – nu pot să supravieţuiască la temperaturi care depăşesc în mod constant valoarea de 50° Celsius. Însă, această temperatură şi chiar valori mai mari pot fi suportate cu bine de multe alte organisme terestre care sunt obişnuite să trăiască în condiţii extreme.
A doua exoplanetă din acelaşi sistem solar, mai mare, denumită Gliese 163b orbitează mult mai aproape de steaua ei, la o perioadă orbitală de nouă zile. O a treia planetă, a cărei existenţă nu a fost deocamdată confirmată, ar putea orbita în acelaşi sistem solar, dar la o distanţă mult mai mare.
Conform mediafax, în prezent, şase exoplanete potenţial locuibile prezintă asemănări mari cu Terra. Cele şase exoplanete sunt: Gliese 581g, Gliese 667C c, Kepler-22b, HD 85512b, Gliese 163c şi Gliese 581d. Dintre aceste planete, patru au fost detectate în ul