'Acum, va rugam sa plecati. Avem foarta multa treaba, trebuie sa raspundem solicitarilor colegilor dumneavoastra'.
Suntem, de numai cateva minute (4-5-6), in Biroul de Presa al Parchetului General. Yutaka Ishiguro este seful biroului din Geneva al celui mai important cotidian japonez – The Yomiuri Shimbun, care se editeaza, zilnic, in 10 milioane de exemplare. A venit in Romania pentru a investiga moartea tinerei studente Yurika Masumo.
Mai are intrebari, ar avea de notat ceva, de dat si un telefon, dar, ce sa facem, ne strangem lucrurile si parasim incaperea. Iesim pe holul Ministerului Public (Parchetul General). Aici, este o nisa pe care Yutaka isi poate pune carnetul, sa noteze ceva, vorbind si la telefonul mobil. Paznicul de la intrare ne zareste si ne ia la zor: 'Ati terminat la Biroul de Presa? Atunci, hai, afara, ce facem noi aicea?!'.
Iesim in fata Parchetului, unde Yutaka se asaza, in pozitia ghemuit si noteaza pe genunchi, ce are de notat. Imi crapa obrazul de rusine... Nu si consilierei DIICOT Alina Bica (cica ar vrea sa-i succeada Laurei Kovesi, dar nu prea are trecere la Mona Pivniceru), care paseste, impasibila, ca un cocostarc pe tocuri inalte si fusta rosie, la cativa centimetri de persoana cu trasaturi asiatice si intra in impozanta cladire a Parchetului, intampinand cu un zambet satisfacut ploconelile agentului care ne uschise.
De ce acest tratament?
Explicatia este simpla si se regaseste, partial, in articolul publicat ieri, de Jurnalul National, cu dovezile care atesta ca tragedia din padurea Corbeanca putea fi evitata si ca responsabilitatea pentru faptul ca asasinul studentei japoneze era in libertate revine anchetatorilor care au cercetat alte grave infractiuni comise de Nicolae Vlad.
Faptul ca am strans si prezentat dovezile respective si ca, tot ce mai ramanea de determinat, era cine, mai exact, poart