Rusia şi Gazprom au ripostat la ancheta prin care CE încearcă să determine dacă grupul rus obstrucţionează concurenţa pe pieţele de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est (ECE) acuzând că presiunile europene, exercitate de mult timp, sunt de natură politică şi subliniind că principalul producător de gaze naturale din lume este condus de stat şi se află în afara jurisdicţiei executivului european. Pentru Gazprom şi UE mizele conflictului sunt enorme deoarece blocul comunitar este cel mai mare importator de gaze ruseşti. În lupta dintre cei doi giganţi, ECE este prinsă la mijloc, într-o poziţie foarte periculoasă, grupul rus fiind unicul furnizor pentru multe state din regiune.
CE a anunţat că ancheta priveşte comportamentul pe care Gazprom îl are faţă de opt state, fără a le identifica. Rusia asigură 36% din consumul de gaze naturale al UE şi este singurul furnizor pentru Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Slovacia, scrie The Wall Street Journal. Potrivit datelor UE, Rusia livrează 82% din gazele consumate de Polonia, 83% din cele furnizate Ungariei şi asigură 69% din consumul Cehiei.
Autorităţile lituaniene consideră deja ancheta CE ca pe o victorie împotriva fostului "stăpân" sovietic. Lituania se plânge de mult timp că Gazprom, companie deţinută de stat, s-a folosit de forţa pe care o are pe piaţă pentru a-i cere cele mai ridicate preţuri din Europa ca ripostă pentru determinarea Vilniusului de a părăsi orbita Moscovei, notează Financial Times.
"Acesta este un eveniment serios care poate schimba semnificativ situaţia de pe pieţele gazelor naturale din Europa şi chiar comportamentul Gazprom", a afirmat Andrius Kubilius, premierul Lituaniei.
"Pentru Europa nu există alternativă la gazele ruseşti"
În răspunsul public dat deciziei CE, Gazprom scrie că "respectă cu scrupulozitate legile internaţionale", iar activităţile din UE "s