O seară de poveste românească au trăit câteva sute bune de oameni, joi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, în prima zi a Festivalului de Folclor “Strugurele de Aur”, ajuns în 2012 la cea de-a XII-a ediție. Feciori și fete din toate colțurile țării au venit la Alba Iulia să aducă în Ardeal un pic din graiul zonei lor, o adiere dulce sau amară din codri, un murmur al viei, un strigăt de bucurie sau de dor, de pe meleagurile care le sunt dragi. Aceștia, alături de Ansamblul Jidvei – România și de ansamblurile folclorice și soliștii invitați, au dăruit publicului din întreaga țară un spectacol călduros și plin de emoție.
Pe ritmul vesel al piesei „Jidvei, Jidvei”, interpretată de Ansamblul Jidvei România, dirijat de maestrul Stelian Stoica, au intrat în scenă prezentatorii spectacolului, Alina Vigoniuc și Cezar Firu. Aceștia i-au introdus pe participanții la concursul din cadrul Festivalului „Strugurele de Aur”, prezentându-le, pe scurt, momentele muzicale, de doine, învârtite, tropotite, hațegane, balade, hore, brâuri, bătute, cântece bătrânești sau de joc.
În prima seară a Festivalului, pe scenă au urcat jumătate dintre participanți: Ana Maria Pătrășoiu din Prahova, Cristian Vasile Totpati (foto) din Satu Mare, Marian Sorin Medregoniu din Gorj, Lenuța Cristina Filipoi din Bistrița-Năsăud, Ion Pobrici din Gorj, Nicolae Florin Pârlan din Teleorman, Cosmin Streață din Dolj, Livia Celea din Dolj, Dan Limbășan din Sibiu, Daniel Turică din Ilfov, Amalia Căpruci din Vâlcea, Livia Neag din Maramureș, Mihael Cetean din Alba, Marian Duțu din Caraș-Severin, Lavinia Chifor din Bihor, Alexandra Dumbrăvean din Alba, Oana Carmen Bozga din Cluj, Bianca Bulbuc din Vaslui, Ioana Socaciu din Alba, Tudor Atomi din Bacău, Denisa Balu din Alba, Monica Pârlea din Mureș și Marius Nicoară din Alba.
Dacă, până acum, „Strugurele de Aur” era un festival pur românesc, în acest