Pregătirile pentru demararea în Vrancea a subprogramului naţional de screening pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin, iniţiat de Ministerul Sănătăţii, sunt în toi.
Cordonatorul subprogramului în judeţul nostru, medicul Alin Lazea, ne-a spus că, până în prezent, 40 de medici de familie au făcut cursul de recoltare, iar alţi 12 s-au înscris pentru următorul curs, care va avea loc în momentul în care se vor aduna 20 de medici. În plus, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon“ a transmis la Bucureşti toată documentaţia necesară acreditării pentru această activitate.
Medicul Lazea spune că în acest program este posibil să mai intre şi o clinică privată din Focşani şi Spitalul Municipal Adjud. „Vrancea este arondată, alături de alte cinci judeţe, la Bucureşti, la Spitalul «Sf. Pantelimon» şi în niciunul din aceste judeţe nu a debutat programul. În Vrancea se încearcă acum crearea unităţilor cu trei participanţi. Primul este medicul de familie care prezintă lista cu pacientele cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani de pe lista sa. Apoi e recoltorul, care poate fi un medic de familie care a făcut cursul sau medicul ginecolog, iar al treilea este cititorul, cel care citeşte lamelele cu probe. În Vrancea, avem doi cititori de la Spitalul Judeţean şi doi din exterior“, a declarat medicul Alin Lazea.
Zeci de mii de vrâncene pot face testul Papanicolau
În Vrancea, acest program va debuta cel târziu la 1 noiembrie. Aproximativ 60.000 de vrâncene pot beneficia de screening gratuit pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin. Potrivit Ministerului Sănătăţii, paşii urmaţi de pacientă pentru realizarea testului sunt foarte simpli: „Pacienta se prezintă la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenţia bolii. Tot aici se va stabili şi dacă aceasta se poate încadra în program. Medicu