Hidroelectrica pune în funcţiune, vineri, un hidroagregat retehnologizat în centrala Rusăneşti, în judeţul Olt, care face parte dintr-un proiect unic în Europa – ansamblu de cinci hidrocentrale dotate, fiecare, cu patru turbine-pompă.
Astfel, la Rusăneşti va fi repus în funcţiune al 17-lea hidroagregat retehnologizat, din totalul celor 20 incluse în acest proiect, costurile lucrărilor realizate fiind de aproximativ 385 milioane euro. Investiţia finală pentru întregul proiect va ajunge la aproximativ 400 milioane euro şi asigură o creştere semnificativă a capacităţilor de producţie şi a eficienţei energetice.
Pe lângă producţia de energie, acestea vor putea transporta apă, pe o distanţă de circa 100 km, de la vărsarea Oltului în Dunăre, în amonte, până la acumularea Slatina/Ipoteşti, asigurând astfel servicii de sistem şi rezerve de apă pentru irigarea terenurilor agricole.
Un volum de apă de 240 metri cubi pe secundă, jumătate din debitul mediu multianual al Oltului, ar putea fi pompat în sens invers curgerii râului, asigurându-se astfel servicii de sistem necesare în gol de consum, adică, în situaţia în care energia produsă noaptea sau la sfârşit de săptămână, în special în centrale eoliene şi la grupurile 3,4 Cernavodă, nu va putea fi consumată în SEN.
Energia stocată prin pomparea apei în acumulările din amonte va putea fi comercializată de către Hidroelectrica în perioadele de vârf de consum.
Funcţionarea în regim reversibil, turbina-pompa, a hidroagregatelor din hidrocentralele de pe Oltul inferior a fost proiectată atât cu scop energetic, cât şi social- industrial, pentru asigurarea rezervelor de apă necesare pentru sistemul de irigaţii în agricultură.
AGERPRES.ro
Hidroelectrica pune în funcţiune, vineri, un hidroagregat retehnologizat în centrala Rusăneşti, în judeţul Olt, care face parte dintr-un proiect unic în Europa