Situaţie limită la cea mai importantă unitate de învăţământ din Rădăuţi. Din cauza intemperiilor şi a vechimii, acoperişul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” s-a transformat de câţiva ani buni într-o adevărată sită. Fiecare ploaie transformă podul celei mai prestigioase unităţi de învăţământ din Rădăuţi într-o adevărată piscină, apa scurgându-se fără nici un fel de oprelişti prin găurile din ţigla acoperişului.
Marian Olaru, directorul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” recunoaşte că situaţia este extrem de delicată, iar clădirea, inclusă în rândul monumentelor istorice, este supusă unui proces de degradare mult mai intens.
Două ar fi cauzele pentru care s-a ajuns în această situaţie. Pe de o parte este vorba de vechimea clădirii şi a acoperişului. Clădirea a fost construită în 1853, iar acoperişul a fost schimbat în 1922, iar patina timpului şi-a pus din plin amprenta. În plus în urmă cu câţiva ani, peste municipiul Rădăuţi s-a abătut o minitornadă, care a luat pur şi simplu pe sus o parte din acoperişul Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”.
„La acea vreme am reuşit să reparăm stricăciunile cu ajutorul părinţilor. Este insuficient ceea ce s-a realizat, iar acoperişul trebuie schimbat cât mai urgent, fără a mai pune la calcul şi alte priorităţi ale acestei unităţi de învăţământ, cum ar fi izolarea termică, ceea ce ar conduce la mari economii la plata încălzirii pe timp de iarnă, când cheltuim în jur de şapte miliarde de lei vechi lunar”, a explicat directorul Marian Olaru.
Povestea unei finanţări de un leu acordate de Primăria Rădăuţi
Eforturile pentru a schimba acoperişul vechi de 90 de ani au început încă din 2010. Cu acea ocazie, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” a primit 50.000 de lei din partea Guvernului României. Banii au venit însă mult prea târziu, contractul cu firma de construcţie fiind semnat pe 17