Furia referendumului a scos la iveala analfabetismul ideologic si economic al politicienilor si economistilor de dreapta din Romania. Ei au tipat, ca din gura de sarpe, ca initiativa "stangistilor" de la USL a dus la devalorizarea leului in raport cu euro.
Astfel, a crescut numarul celor care nu-si mai pot plati creditele, destabilizand economia. Acest rationament nu este nici macar de stanga, ci este unul populist. Politrucii dreptei ademeneau milioanele de romani care au facut credite in mod nesabuit.
Datornicii sunt subventionati de statul roman, din imprumuturile administrate de Banca Nationala pentru sustinerea leului. Deci romanii cumpatati si generatiile viitoare suporta in solidaritate fortata o dublare a datoriei publice pentru a ajuta nechibzuitii, care au jucat la alba-neagra bulei imobiliare.
Lasarea oricarei monede sa se devalorizeze lent este un mijloc recomandabil pentru sustinerea exporturilor, si, in cazul romanesc, ar dezumfla bula imobiliara. Imobilele prea scumpe, pentru care proprietarii nu-si mai pot achita ratele, ar intra in proprietatea bancilor, scazand preturile acestor active. Astfel, sectorul constructiilor ar redeveni atractiv pentru investitori.
Devalorizarea lenta a leului, dupa imperativele pietei valutare libere, ar permite micsorarea poverii datoriei publice. In schimb, ar determina un usor puseu inflationist si, mai ales, ar lovi salariatii si pe cei care au economisit in lei.
Dar si acum posesorii de depozite in lei sunt afectati prin ricoseu de micsorarea dobanzii de referinta, iar salariatii de lipsa investitiilor private.
Marii economisti de dreapta, precum Mises, Hayek sau Schumpetrer (Scoala Austriaca), au sustinut ca fara existenta riscului nu exista profit. Profitul, spre deosebire de celelalte doua forme de venit, salariul si renta, presupune posibilit