Casele de avocatură investesc deja de luni de zile în acomodarea oamenilor cu noul Cod de procedură civilă. Guvernul a mai amânat o dată introducerea legii arătând că „ar putea genera blocaje“
Noul Cod de procedură civilă, actul normativ de la care toată lumea aşteaptă să genereze un soi de revoluţie în ceea ce priveşte durata proceselor şi relaţia dintre părţile implicate, a fost trecut, iar, la categoria „şi altele“ de către autorităţi. Ca orice altă lege menită să reformeze ceva în România, şi Codul de procedură trebuie să „sufere“ înainte de a deveni activ.
De această dată, Executivul a decis să mute data intrării în vigoare de la 1 septembrie 2012 la 1 februarie 2013. Motivul invocat? Introducerea de anul acesta „ar putea genera blocaje la nivelul instanţelor, cu consecinţe grave de ordin procedural în activitatea de judecată, care ar putea conduce la afectarea dreptului de acces la justiţie și a dreptului la un proces echitabil, în termen rezonabil“. Ordonanţa de urgenţă care atestă amânarea aplicării noului Cod arată că bugetul pe anul acesta nu include şi sumele necesare susţinerii modificărilor care ar fi generate de noua lege. Trebuie menţionat că, pentru aplicarea în condiţii optime a noului Cod de procedură civilă, va fi necesar, în primul rând, un număr mai mare de judecători şi grefieri, ceea ce presupune cheltuieli suplimentare pentru bugetul statului.
Nu sunt bani nici de legi noi
În privinţa numărului suplimentar de judecători, lucrurile nu sunt încă foarte clare, însă, în urmă cu ceva timp, preşedintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Alina Ghica, vorbea despre aproximativ 100 de judecători în plus. În opinia magistratului, efortul suplimentar nu este foarte mare. În orice caz, premierul Victor Ponta susţine că la buget nu există bani nici măcar pentru un grefier sau pentru un magistrat în plus.
„În buget