În timp ce politicienii se bat în teme politicianiste, economia României nu are decât să se descurce singură, deoarece nu se poate aştepta la mare lucru de la aleşi până la începutul lui 2013. Toamna ce bate la uşă se anunţă una tensionată pentru România, la fel cum a fost şi vara. Alegerile parlamentare vor capta întreaga atenţie a clasei politice, ceea ce va face ca economia să rămână pe planul doi, până când vom afla cine va ajunge la masa puterii. Ştim că economia României este puternic dependentă de pieţele externe, iar cum Europa continuă să fie şi ea în criză nu există perspective de revenire nici pentru noi. Faţă de anii trecuţi însă, vestea bună ar fi că Ministerul de Finanţe are bani în conturi încât să treacă toamna cu brio. Probleme vor interveni abia anul viitor, când vom ajunge la scadenţă cu datoriile şi când vom resimţi cicatricile apărute pe fondul tensiunilor din această vară.
În ceea ce priveşte moneda naţională, ea a fost la cheremul monedelor străine, care au câştigat tot mai mult teren.
A fost şi în acest caz o veste bună, însă doar pentru exportatori, în timp ce românii plătitori de rate în moneda unică au oftat a pagubă. Analiştii mizează pentru perioada următoare pe o stabilizare a cursului de schimb, care este aşteptat să oscileze între 4,4 şi 4,6 lei pentru un euro. Nu e un lucru neapărat pozitiv, de vreme ce românii îşi vor plăti creditele şi chiriile tot la cursuri mari. Dar măcar nu va fi mai rău de atât.
Cu o toamnă ce va fi dominată de tensiuni politice, investitorii stau sub semnul expectativei. Dacă străinii nu pot ajuta economia cu bani, România trebuie să mizeze pe forţele proprii. Dar ce rămâne de făcut când motorul principal al economiei de anul trecut, agricultura, s-a stricat? Seceta îşi va pune amprenta şi asupra preţurilor la cereale care sunt aşteptate să crească cu 20-30%. Acest avans s-ar putea