Grecia nu va iesi din zona euro, cel putin pentru moment, dar se va continua un efort destul de dureros la nivelul economiei grecesti de realizare, macar partiala, a angajamentelor luate fata de Comisia Europeana (CE), Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE), este de parere viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.
Acesta considera ca asumarea ideei ca au trecut 2 ani de zile si ca nu mai e la fel de catastrofala o iesire a Greciei din zona euro, “pentru ca s-au pus niste ziduri de protectie in picioare”, are un grad prea mare de optimism.
Popa spune ca o renuntare a grecilor la moneda unica ar fi un soc foarte mare intr-o piata si asa cu nervii agitati. Totusi, el a identificat 3 avantaje care protejeaza Romania de o eventuala iesire a Greciei din zona euro, acestea fiind prezentate in cadrul celei de-a doua editii din anul 2012 a proiectului Academica, parte a eforturilor Bancii Nationale a Romaniei de sprijinire a educatiei financiare.
“Primul avantaj este faptul ca in tari cu datorii publice mult mai mari raportate la PIB, precum Polonia, Ungaria sau Cehia, unde nerezidentii detin mai multe titluri de stat, intrarile sau iesirile de capital determina modificari semnificative ale cursului de schimb. Romania nu are astfel de probleme. Chiar si acum, cu aceasta volatilitate pe care am avut-o, tot a fost mai redusa comparativ cu Polonia. Dar, in Polonia nu exista aceasta fascinatie fata de cursul de schimb pe care o avem in Romania”, a mentionat Cristian Popa.
Viceguvernatorul BNR a precizat ca din datoria publica de 34%, numai 6-7% din partea de lei mai este detinuta de straini, in conditiile in care in iulie 2011 nivelul era de 18%.
“Sunt iesiri de capital si aceste lucruri nu au cum sa nu se vada in cursul de schimb. Cred ca misiunea bancii centrale este sa faca un echilibru intelept intre utilizarea rezer