Sâmbătă şi duminică se derulează la Vladivostok în extremul orient al Rusiei summitul anual APEC - al ţărilor din Forumul de cooperare economică din Asia şi Pacific.
Participă responsabili 21 de state, din Chile şi până în SUA, trecând bineînţeles prin China. Sunt prezenţi printre alţii secretara de stat americană Hillary Clinton şi fireşte gazda reuniunii, preşedintele Rusiei Vladmimir Putin.
Ţările din Asia si Pacific sunt îngrijorate de criza din zona euro. In documentul final ce va fi adoptat duminică se face referire la această îngrijorare ca de altfel si la faptul că "pietele financiare rămân fragilizate".
Cei 21 de lideri si înalti responsabili reuniti la Vladivostok subliniază faptul că "criza din Europa afectează negativ cresterea economică din Asia si Pacific" si s edeclară dispusi să remedieze situatia, să lucreze împreună pentru "a restaura încrederea".
Tările din regiune - regiune care este cea mai dinamică din punct de vedere economic din lume reprezentând 44 la sută din comertul mondial - se angajează si ele să stimuleze consumul intern, să-si reducă deficitele si să aplice o serie de reforme structurale.
Trebuie spus că Asia suferă din cauza dificultătilor din zona euro. China în particular, pentru care Uniunea europeană este prima piată pentru exporturi, e cea mai afectată de slaba crestere economică de pe bătrânul continent. In acest context, nu e de mirare că tările din APEC salută angajamentele luate de liderii din zona euro de a salva moneda unică.
Tot în documentul final se mai insistă pe combaterea protectionismului. Liderii din Asia si Pacific cer "actiuni urgente pentru a lăsa pietele deschise, libere". In sfârsit, obseravtorii subliniază si importanta tot mai mare pe care o dă regiunii tara gazdă, adică Rusia. Pe fondul crizei din tările occdeintale, Vladimir Putin a decis să-si îndrepte tara si star