Te numeri printre persoanele care se luptă cu durerile de stomac provocate de gastrită? Aceasta este o boală din ce în ce mai frecventă ca o consecinţă a unei vieţi dezordonate, a stresului cu care ne confruntăm şi a unei alimentaţii necorespunzătoare. Liliana Simidon, specialistul Libertăţii, îţi spune cum să o ţii în frâu, pentru a nu-ţi mai da bătăi de cap. Te numeri printre persoanele care se luptă cu durerile de stomac provocate de gastrită? Aceasta este o boală din ce în ce mai frecventă ca o consecinţă a unei vieţi dezordonate, a stresului cu care ne confruntăm şi a unei alimentaţii necorespunzătoare. Liliana Simidon, specialistul Libertăţii, îţi spune cum să o ţii în frâu, pentru a nu-ţi mai da bătăi de cap.
Gastrita este o afecţiune inflamatorie şi distrofică a mucoasei gastrice, producând dureri localizate imediat sub coaste. Aceasta poate fi acută sau poate ajunge să se cronicizeze în cazul în care nu se acţionează pentru tratarea bolii. În această situaţie te poţi trezi fie cu un ulcer, fie cu un cancer. Prin simptomele des întâlnite: dureri în capul pieptului, senzaţia de greaţă, pot apărea vărsături, senzaţii de arsură la stomac, în special după mese mai copioase sau după consumarea unor cantităţi mari de alcool sau a unor alimente foarte picante.
De asemenea, anumite medicamente antiinflamatorii şi aspirinele pot face mult rău unui stomac în suferinţă. Primul pas pentru rezolvare este să încerci să elimini posibilele cauze:
• În cazul gastritei în fază acută, primul pas este acela al unui repaus alimentar total. Consumă doar lichide, fie sub formă de ceaiuri, fie sub formă de sucuri de legume sau de fructe.
• În cazul gastritei cronice, este necesar un regim alimentar foarte blând şi se vor consuma doar cantităţi mici de hrană, printre care cartofi fierţi, serviţi numai cu iaurt, morcovi, cruzi sau fierţi, peşte fiert în abur, caş