Pool-ul de Asigurarea Împotriva Dezastrelor lucrează la un sistem care să dea posibilitatea clienţilor să achiziţioneze, printr-o aceeaşi poliţă, atât asigurarea obligatorie emisă de membrii PAID pentru cele trei riscuri catastrofale cât şi poliţa facultativă care să completeze suma asigurată până la valoarea de piaţă a locuinţei
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor a decis recent că societăţile de asigurare nu vor mai putea emite poliţe de locuinţă celor care nu deţin şi o asigurarea obligatorie emisă de membrii PAID pentru cele trei riscuri catastrofale(cutremur, inundaţii, alunecări de teren). Cu alte cuvinte, cei care deţin locuinţe cu valori de piaţă peste suma asigurată de PAID adică 20.000 de euro în cazul locuinţelor din materiale moderne, vor putea să îşi cumpere asigurarea pe toată suma doar în condiţiile în care au şi poliţa PAD.
Această modificare poate genera confuzie însă oficialii PAID afirmă că lucrează la un sistem care să simplifice procedura de achiziţionare a unei poliţe de locuinţă. “ Practic, intenţionăm să punem poliţa obligatorie la un loc cu cea facultativă. Pe aceeaşi hârtie, pe acelaşi format, va fi şi componenta obligatorie şi poliţa facultativă”, a explicat, pentru Capital, Radu Popescu, directorul general adjunct al PAID.
Sistem încă destul de complicat
Potrivit lui Popescu, sistemul se va aplica , pentru început, doar în cazul poliţelor emise de către cele 13 companii membre ale Pool-ului însă “există discuţii şi cu celelalte companii”. Popescu a mai adăugat că este posibil ca, în viitorul apropiat, poliţa obligatorie să poată fi achiziţionată şi online.
Deocamdată, companiile care nu sunt membre ale PAID, printre care două societăţi de talie mare adică Allianz-Ţiriac şi Omniasig încearcă să găsească soluţii pentru a putea vinde poliţe de locuinţă.
Cele 13 societăţi care