Comisia Europeană va recupera de la 13 state membre, printre care şi România, 215 milioane de euro, reprezentând cheltuieli necorespunzătoare în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), relevă un comunicat transmis vineri de executivul UE.
În cadrul aşa-numitei proceduri de verificare şi închidere a conturilor, Comisia Europeană a revendicat vineri o sumă totală de 215 milioane de euro, reprezentând fonduri din cadrul Politicii Agricole Comune a UE cheltuite în mod incorect de statele membre
Totuşi, pentru că unele din aceste sume au fost deja recuperate de la statele membre, iar Comisia oferă o rambursare Spaniei în urma unei decizii în instanţă care a invalidat o hotărâre precedentă a Bruxellesului de recuperare a unei plăţi, impactul financiar net va fi de circa 94 de milioane de euro.
Banii se întorc la bugetul UE deoarece nu au fost respectate reglementările comunitare sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare.
În conformitate cu ultima decizie, vor fi recuperate fonduri de la 13 ţări: Germania, Irlanda, Grecia, Franţa, Italia, Letonia, Luxemburg, Ungaria, Austria, Portugalia, România, Suedia şi Marea Britanie.
România ar urma să sufere o corecţie financiară de 3,84 milioane euro, propusă pentru nerespectarea termenelor de plată.
Totuşi, valoarea impactului financiar al corecţiei pentru România va fi zero, deoarece acesta ia în considerarea corecţiile anterioare suprapuse şi sumele deja recuperate de Comisia Europeană.
Cele mai semnificative corecţii individuale suferă Portugalia - 89,4 milioane de euro (impact financiar - 88,9 milioane euro), Marea Britanie - 34,5 milioane euro (impact financiar - 32,2 milioane euro), Italia - 28 milioane euro (impact financiar - 27,9 milioane euro) şi Suedia - 20,4 milioane euro.
În urma unei decizii de anul trecut a Curţii Europene de