"Bulevarde gemene"
Continuându-ne peregrinările de-a lungul bulevardelor Capitalei, vom trece de Piaţa Romană, de a cărei istorie, alături de alte pieţe reprezentative ale Bucureştilor, ne vom ocupa în alte episoade, pentru a intra pe cele două artere "gemene", "Bulevardul General Gheorghe Magheru" şi "Nicolae Bălcescu". Din mai multe puncte de vedere, această alăturare se justifică. Mai întâi, pentru că aceste artere poartă numele a doi revoluţionari de la 1848, de altfel apropiaţi colaboratori. Apoi, deoarece amândouă au cunoscut o dezvoltare urbanistică similară, având o înfăţişare şi un destin deosebit de acela al "aristocraticului" Bulevard Lascăr Catargi, care ilustrează modernizarea oraşului în perioada interbelică.
Astfel, în locul imobilelor rezidenţiale, pe cele două artere, care s-au dezvoltat şi ele de-a lungul fostului "bulevard Colţea", au fost ridicate, în primele decenii ale secolului XX, clădiri în stilul "block-house", cu mai multe etaje, adăpostind apartamente de locuit, la vremea aceea destinate mai ales protipendadei bucureştene, instituţii, hoteluri şi chiar muzee.
Dispariţia unui muzeu
Pe "Magheru", pornind din Piaţa Romană, prima dintre clădirile aflate pe Lista monumentelor istorice este aceea a Palatului Societăţii de Gaz ;i Electricitate, construit în 1935 care, după război, avea la parter unul dintre cele mai importante magazine de electronice ale Capitalei. Acum, deşi clădirea este solidă şi încăpătoare, rămâne, dacă este să ne luăm după aspectul ei, nefolosită. Tot nefolosit pare şi parterul blocului nou, unde se află unul din magazinele "de lux" (atât cât era posibil în acea perioadă), "Eva". Construcţia acestui bloc a dus la dispariţia uneia din cele mai originale clădiri ale Capitalei, construită în forma de templu ionic, aceea a "Muzeului Anastasie Simu", adăpostind o preţioasă colecţie de artă, l