Spania nu va fi fortata sa ceara ajutor financiar international pana cand autoritatile europene nu vor spune clar care sunt toate conditiile de creditare, au spus oficialii tarii, existand, astfel, posibilitatea prelungirii crizei din zona euro.
Dupa ce guvernatorul Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat, joi, ca orice ajutor din partea institutiei pe care o conduce va fi "legat" de masuri foarte stricte, guvernul spaniol, condus de Mariano Rajoy, a reiterat faptul ca Spania va cere ajutor nu cand si-ar dori restul liderilor europeni, ci doar cand va fi neaparata nevoie si cand va fi pregatita.
"Nu este nici o urgenta", a declarat un oficial spaniol, dupa o conferinta dintre Rajoy si cancelarul german, Angela Merkel, chiar daca datele statistice il contrazic. De exemplu, in luna august, in Spania s-a atins o noua rata a somajului record, de aproape 25 la suta, pe fondul recesiunii, iar bancile au inceput sa raporteze extrageri substaniale din conturi.
De hotararea pe care o va lua depinde intreaga cariera a premierului Rajoy, in varsta de 57 de ani. Analistii sunt de parere ca acesta va cere, totusi, sprijinul financiar. "Acum, mingea este in terenul nostru si guvernul va trebui sa ceara ajutor, in mod public", a spus Jordi Fabregat, profesor de management financiar la Facultatea de business Esade.
Pe de alta parte, prim-ministrul spaniol stie foarte bine ce efecte politice dezastruoase va avea solicitarea unui ajutor financiar, dupa ce guvernul, in functie de noua luni, a promis ca Spania nu va avea soarta Greciei, Portugaliei si Irlandei, comenteaza analistii Financial Times.
Avand in vedere ca Draghi a precizat ca, in schimbul banilor, tarile care primesc ajutor din partea BCE, prin programul de achizitii de obligatiuni, vor fi nevoite sa respecte niste tinte macroeconomice dure, Spania nu mai