Lentilele de contact folosite inadecvat pot duce la orbire, avertizează specialiști din Scoția, conform Daily Mail. Asta din cauza unui parazit care se hrănește cu bacteriile de pe lentilele de contact.
Milioane de oameni care poartă lentile de contact sunt supuși riscurilor din cauza microbului Acanthamoeba care se găsește în apa de la robinet cu care ne clătim pe față, praful din aer și piscine. Acesta este un parazit unicelular care se hrănește cu bacterii găsite pe lentilele de contact.
În momentul aplicării lentilei pe globul ocular parazitul începe să distrugă corneea. Vederea poate fi afectată în mai puțin de o săptămână, iar “printre simptome se numără mâncărimi ale ochilor și lăcrimarea, vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, umflarea pleoapei superioare și durere”, a spus medicul oftalmolog Graeme Stevenson. El a mai adăugat că în Marea Britanie, anual, se înregistrează în jur de 75 de cazuri de infecții cauzate de ignorarea instrucțiunilor a medicului oftalmolog cu privire la folosirea corectă a lentilelor de contact.
Tratament chinuitor
În momentul depistării parazitului, tratamentul constă în folosirea unor picături pentru ochi o dată la 20 de minute, atât ziua cât și noaptea. Numărul real al infecțiilor este mic însă tratamentul este de lungă durată și dureros, de aceea în cazul multor persoane se ajunge la transplantul de cornee. Fiona Henriquez, de la Universitatea de Vest din Scoția, a spus “Aceasta este o problemă cu care se pot confrunta toți purtătorii de lentile de contact.” Profesorul Craig Roberts, de la Universitatea Strathclyde, care lucrează cu Dr. Henriquez a menționat că soluțiile de curățare se găsesc în toate farmaciile și sunt accesibile ca preț, de aceea utilizatorii ar trebui să respecte o igienă corespunzătoare. Sfatul medicilor, pentru evitarea infecțiilor, este păstrarea lentilelor curate și înlocuirea lor