Arhivele Naţionale şi-au schimbat oficial locaţia. De vineri, noul sediu este cel din clădirea de pe strada Abatorului, situată în vecinătatea Poliţiei Municipale. Mutarea documentelor şi a depozitelor de carte din Cetate, locul unde a funcţionat instituţia în ultimele trei decenii, va mai dura, însă, până în vara anului viitor.
Fără apă, fără căldură
Momentul festiv al inaugurării noului sediu a fost precedat de o descindere în Cetatea Oradiei, vizită prin care organizatorii au vrut să puncteze paralela între vechi şi nou, respectiv între condiţiile precare în care Arhivele au fost obligate să funcţioneze până acum şi cele din noua casă.
Chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, a ţinut să viziteze sala de studiu, locul unde, zice el, în urmă cu 7 ani a început istoria noilor Arhive. „Am venit aici în iarna lui 2005 şi i-am întrebat ce probleme au. «Xeroxul merge, e OK. Dar nu avem lemne, nu avem apă...», mi s-a spus. Când am văzut condiţiile extrem de precare în care se păstrează istoria noastră am decis că e nevoie de un nou sediu", a rememorat Liviu Popa.
Şeful de atunci al Poliţiei bihorene a fost iniţiatorul punerii în practică a unei idei mai vechi, conturate în urmă cu 12 ani, dar concretizate abia în 2006, când a început efectiv construcţia a noului sediu.
Gata cu pribegia!
După vizita din Cetate, momentul festiv s-a consumat pe platoul de la intrarea în noul sediu, unde oficialităţile au tăiat panglica. Au fost prezenţi peste 50 de invitaţi - reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene, oameni de cultură, politicieni, poliţişti, jandarmi - şi întreg colectivul instituţiei arhivistice.
Primul la microfon a fost directorul Arhivelor, Bujorel Dulgău, care a anunţat, extrem de emoţionat: „Gata cu pribegia! Cei 60 de ani în care am fost obligaţi să ne mutăm dintr-un loc într-altul, în 7 locaţii di