Specialiştii din SUA au reuşit să cultive în laborator, mai multe celule umane care au în alcătuirea lor senzori electronici integraţi.
Producţia de ţesuturi artificiale reprezintă deja o realitate, în domeniu fiind realizate multe progrese remarcabile, însă o echipă de cercetători americani a mers şi mai departe, creând primele ţesuturi umane în care au fost integrate minicabluri electrice. Odată cu apariţia acestor “ţesuturi cyborg” oamenii de ştiinţă sunt de părere că s-a deschis calea spre obţinerea unor senzori biologici din ce în ce mai sofisticaţi.
Pentru realizarea acestor ţesuturi noi, Charles Lieber de la Universitatea Harvard, profesorul Robert Langer de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), medicul Daniel Kohane de la Boston Children’s Hospital şi colegii lor au integrat fire minuscule de siliciu (cu diametre de aproape 80 de nanometri) într-un fel de burete asemănător vatei pe băţ, fabricat din molecule organice (precum colagenul). Oamenii de ştiinţă au grefat apoi pe această armătură celule musculare şi cardiace, dar şi neuroni de şoareci. Astfel, pentru prima dată în istorie, un ţesut hibrid, jumătate celular jumătate electronic, a fost creat astfel în 3D.
Unul dintre creatorii acestei tehnici, Bozhi Tian a explicat că o structură în cele trei dimensiuni (aliajele actuale de celule şi componente electronice există doar în două dimensiuni) oferă “o mai bună imagine asupra comportamentului celular”.Numeroşi senzori pot fi într-adevăr asociaţi acelor nanocabluri, iar oamenii de ştiinţă au putut să măsoare de exemplu bătăile celulelor cardiace.
Totodată, cu ajutorul unor celule umane de această dată, cercetătorii au creat şi un vas sangvin lung de 1,5 centimetri cu senzori integraţi care supraveghează echilibrul acidităţii din sânge (un exces de acid se află la originea comei diabetice). Analiza acestor semnale din organi