Cum ar fi arătat anul 2012, dacă J.F. Kennedy n-ar fi fost ucis? Iată o întrebare pentru care romanul „JFK. 11.22.63" de Stephen King, publicat la Editura Nemira, ar putea oferi piste pentru un răspuns
„A trecut aproape o jumătate de secol de când John Kennedy a fost asasinat în Dallas, însă două întrebări tot nu şi-au găsit răspuns: într-adevăr, Lee Oswald a fost cel care a apăsat pe trăgaci şi, dacă da, a acţionat singur? Nimic din ce am scris în « JFK. 11.22.63» nu vine cu răspunsuri la aceste întrebări, deoarece călătoria în timp nu este decât o fantezie interesantă." Sunt cuvintele cu care Stephen King îşi încheie unul dintre cele mai fascinante romane scrise în ultimii ani, apărut de curând la Editura Nemira şi care îşi propune să redeschidă povestea unui asasinat care a schimbat istoria secolului XX.
Pe 22 noiembrie 1963, trei împuşcături care au răsunat undeva, în Texas, i-au trasat lumii un cu totul alt curs. Dacă atunci, în acea dimineaţă, macazul istoriei a fost greşit schimbat şi soarta lumii a fost aruncată pe făgaşul corect sau nu sunt întrebări pentru care, în toţi aceşti ani, s-au căutat răspunsuri. Romanul lui Stephen King repune cazul pe tapet, dar dintr-o cu totul altă perspectivă, încercând prin intermediul ficţiunii să răspundă la o altă întrebare: „Ce-ar fi fost, dacă JFK n-ar fi fost ucis, vineri, 22 noiembrie 1963, în Dealy Plaza din Dallas, Texas?".
Nu este prima dată când Stephen King propune călătorii în timp şi incursiuni în trecut, multe dintre romanele şi povestirile lui răsucind în cealaltă direcţie acele ceasornicului. „Am prezentat greşit anumite evenimente? Da", mărturiseşte el. „Am schimbat altele ca să se potrivească povestirii mele? Sigur", merge el şi mai departe cu mărturisirea. „Dar, mai ales, am respectat adevărul."
Adevărul pe care şi-l asumă Stephen King este unul căruia romanul „JFK.11.22.63" îi contu