Ce se intampla in Siria? In ultima luna, regimul presedintelui Bashar al-Assad a accelerat operatiunile militare in intreaga tara, bombardand cartiere intregi si omorand aproximativ 5.000 de sirieni.
In acelasi timp, regimul sirian a inceput o ofensiva de relatii publice, invitandu-l pe celebrul jurnalist de la Independent, Robert Fisk, in tara, unde a facut interviuri atat cu ministrul de Interne, cat si cu rebelii din inchisori si a vizitat Alepul.
Insusi Assad a acordat un interviu televiziunii pro-guvernamentale Addounia, unde a insistat ca "Siria se va intoarce la a fi Siria de dinainte de criza". Interviul acestuia ofera sansa de a vedea o schimbare de gandire in strategia si tactica regimului, crede Foreign Policy.
Assad explica faptul ca o recenta "intelegere publica" a permis regimului sa-si accelereze ofensiva :"Unii voiau sa ne ocupam atunci cum ne ocupam acum. Este ilogic. Scena (la inceputul revoltei) era diferita, modul de operare al rebelilor era diferit, pana si intelegerea publica fata de ce se intampla este diferita".
Este semnalat aici ca multi din Siria au decis sa ramana de partea regimului pana la sfarsit. Desi nu sustin violenta, cred ca sangele este un pret care trebuie platit pentru ca tara sa nu se scufunde in haos. Altii doresc un sfarsit decisiv al conflictului, indiferent cum, si considera ca opozitia nu poate face asta.
Tara este mai divizata decat oricand, considera publicatia citata. Nemaiexistand, ca pana acum, un mare grup pozitionat in mijloc, ce nu sustinea niciuna din tabere, nici regimul, nici opozitia. In tabara regimului au intrat grupurile minoritare - crestinii, druzii etc.
Opozitia nu a reusit sa se uneasca, sa dea asigurari minoritatilor si sa prezinte o alternativa viabila la Assad. Rebelii s-au angajat si in violente si atrocitati, in special impotriv