După ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj anunţa acum câteva zile că nu sunt probleme majore în şcoli înainte de începerea cursurilor, vineri prefectul de Dolj, Elena Costea, a prezentat o situaţie total diferită. Culmea, datele obţinute de prefect provin, pe de o parte, tot de la ISJ.
Ca să îndulcească hapul, Costea a spus că, în mare, şcolile sunt pregătite. Pomelnicul de probleme pe care l-a prezentat însă ulterior arată că situaţia nu poate fi ascunsă după cuvinte. În primul rând, trebuie spus că inspectorii şcolari şi angajaţii prefecturii trimişi în control nu şi-au terminat treaba până la 5 septembrie, aşa cum le ceruse prefectul, iar motivul este că aceştia au fost „angrenaţi în diverse activităţi în afara judeţului“, după cum a motivat Elena Costea.
„Am constatat că sunt unele probleme în ceea ce priveşte asigurarea spaţiilor corespunzătoare de depozitare a produselor din programul «Laptele şi Cornul». Sunt şcoli care nu dispun de astfel de spaţii decât la unitatea de centru, iar alte unităţi de învăţământ au solicitat autorităţilor locale alocarea de fonduri pentru achiziţia de vitrine frigorifice în care să depoziteze produsele. Este vorba de şcoli precum cele din Vârtop, Unirea sau Caraula. Autorităţile locale trebuie să se implice şi să găsească soluţii pentru aceste probleme, pentru că, altminteri, există riscul ca aceste produse fie să nu ajungă la elevi la timp, fie, şi mai rău, să ajungă alterate şi nu cred că doreşte cineva ca sănătatea elevilor să fie pusă în pericol“, a spus Costea. Nici la autorizaţii sanitar-veterinare nu stau şcolile prea bine. „Nu toate şcolile au reuşit să obţină autorizaţii sanitare de funcţionare. Vorbim de localităţi precum Secu sau Greceşti. La Argetoaia, pe lângă lipsa autorizaţiei sanitare, ţevile şi caloriferele nu au fost conectate la centrala termică, iar acoperişul este în stadiu avansat de degradare