Mirajul străinătăţii, lipsa banilor şi a unei locuinţe, nesiguranţa locului de muncă sau grijile cotidiene fac ca de la an la an, numărul naşterilor să scadă semnificativ. În unele zone, religia, penticostală, nu cea ortodoxă, face ca familiile să fie numeroase, chiar şi cu câte 16 copii. În Valea Sării, Slobozia Ciorăşti şi Bîrseşti, în prima jumătate a acestui an s-au născut cel mult trei copii, dar în Slobozia Bradului au fost 112 naşteri!
În foarte multe localităţi vrâncene, copiii născuţi în prima jumătate a acestui an pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Primarii spun că nu mai are cine să facă copii, din moment ce mai toţi tinerii sunt plecaţi la muncă în Spania sau Italia. Iar cei care au rămas acasă nu au chef, căci nu au locuri de muncă şi nici case.
În comuna Slobozia Ciorăşti, în prima jumătate a acestui an s-au născut doar doi copii. Primăriţa Elena Gîrneaţă crede că cei cei tineri refuză să mai aibă copii din cauza problemelor financiare. „Nu pot să îmi explic de ce nu mai vor să facă copii. Deşi avem un preot foarte bun în comună, iar predica bisericească îi îndeamnă la acest lucru, eu am patru copii şi am dovedit că se pot creşte. Copiii sunt cea mai mare bucurie a vieţii, nu pot să îmi dau seama de ce natalitatea este atât de mică. Bănuiesc că problemele financiare şi lipsa locurilor de muncă sunt de vină pentru numărul mic de naşteri“, este de părere Elena Gîrneaţă.
Nici în comunele din zona de munte a judeţului situaţia nu tocmai roz. Şi aici, numărul naşterilor în prima jumătate a anului 2012 este foarte mic. La Valea Sării şi la Bîrseşti s-au născut doi, respectiv trei copii. Primarii spun că de vină pentru natalitatea mică este faptul că populaţia tânără a plecat la muncă în afara ţării. „Tot tineretul este plecat în afară. Cine să facă copii, aia de peste 60 de ani? Din cauza crizei, tinerii au plecat s