Specialiştii au avertizat că nivelul record de topire al gheţarilor din Arctica face parte dintr-o tendinţă de accelerare a procesului ce va avea implicaţii profunde asupra întregii lumi.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că în contextul în care gheaţa marină devine din ce în ce mai vulnerabilă, topirea gheţii va afecta vremea din Europa. Experţii norvegieni susţin că procesul de topire pare să mai dureze cel puţin încă o săptămână, limita maximă fiind atinsă la mijlocul lunii septembrie, timp în care temperatura nu va rămâne peste 0 grade.
Cei de la Institut au utilizat un utilaj de foraj, Lance, pentru a cerceta ruta principală prin care curge gheata din Oceanul Arctic, între Svalbard şi Groenlanda. În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă s-au declarat uimiţi de viteza de topire din acest an, precizâbd că „este o schimbare uriaşă în sistem”, „un eveniment fără precedent în ultimii 1500 de ani”.
Dacă până acum cele mai sumbre prognoze relatau că Arctica va rămâne fără gheaţă până în 2080-2090, noile date indică faptul că acest proces va avea loc ceva mai devreme O parte din datele cheie privind topirea sunt prelevate prin satelit, în timp ce altele reies din măsurători efectuate printr-o serie de tehnici diferite, un amestec de tehnologii vechi şi noi valorificate pentru a obţine informaţii esenţiale.
De-a lungul timpului, norvegienii au utilizat o serie de tehnici pentru preluarea datelor referitoare la topirea gheţii. În acest sens, ei au forat bucăţi mare de gheaţă pentru a le cunoaşte originile sau au instalat geamanduri care înregistrau date cu privire la gheaţa care trecea prin zonă. În urma acestor cercetări, oamenii de ştiinţă au concluzionat că topirea ar putea avea un efect pe termen lung asupra climei Europei. Potrivit bbcnews.co.uk, reducerea masivă a gheţii marine ar putea aduce schimbări ale curenţilor de aer, provocând furtun