Care sunt semnele care arată dependența față de cofeină, când să beai cafeaua ca să nu ai insomnii, cât de benefică este pentru sănătate? Răspunsuri la toate acestea și multe altele mai jos Sursa: SHUTTERSTOCK
Mitul nr.1: Cafeina dă dependenţă
Acest mit are o parte de adevăr. Cafeina este un stimulator al sistemului nervos central, fapt ce poate duce la dependenţă fizică moderată. În cazul în care o persoană renunţă la cafeină dintr-o dată, aceasta poate da pentru câteva zile anumite stări de dependenţă cum ar fi: dureri de cap, oboseală, anxietate, iritabilitate, stări de depresie, dificultăţi de concentrare.
Renunţarea la cafeină nu are totuşi acelaşi efect ca cel al alcoolului sau drogurilor, tocmai de aceea medicii nu consideră dependenţa de cafea o problemă gravă.
Mitul nr. 2: Cafeina cauzează insomnie
Organismul uman absoarbe foarte repede cafeina, dar o şi elimină repede. Aceasta este procesată în mare parte de ficat şi are o durată scurtă de menţinere în corp. În aproximativ 5-7 ore se elimină jumătate din cantitatea de cafeină consumată. Tocmai de aceea persoanele care consumă cafea dimineaţa nu vor avea probleme de insomnie. Cei care beau băuturi cu cafeină cu mai puţin de şase ore înainte de a merge la somn, se pot confrunta cu stări de nervozitate şi afecţiuni gastro-intestinale.
Mitul nr.3: Cafeina creşte riscul îmbolnăvirii de osteoporoză, cancer sau boli de inimă
O cantitate moderată de cofeină, 300 mg (în medie trei ceşti de cafea), consumată în fiecare zi nu afectează cu nimic adulţii sănătoşi. Există însă persoane mai sensibile care pot fi afectate, cum ar fi cele cu hipertensiune şi bătrânii.
- Osteoporoza şi cafeina. Consumul ridicat de cafeină duce la cantităţi mari de calciu şi magneziu eliminat prin urină. Este recomandat ca în ceaşca de cafea să adăugaţi măcar două linguri de lapte pent