Într-o perioadă în care ciclismul s-a clătinat din încheieturi din cauza noilor scandaluri de dopaj, spectacolul din Turul Spaniei a readus în lumina reflectoarelor bucuria simplă a sportului de calitate. La capătul celor mai interesante trei săptămîni ale anului, după un Tur al Spaniei care i-a lăsat epuizaţi pe ciclişti şi pe spectatori, deopotrivă, acestea sînt 8 lucruri care merită subliniate:
1. Alberto Contador, inima ciclismului. Cît de mult a lipsit Contador! Spaniolul în vîrstă de 29 de ani a concurat în primul Mare Tur, după absenţa de şase luni cauzată de suspendarea de doi ani, a atacat din prima pînă în ultima zi, a capturat tricoul roşu la capătul unei acţiuni ce a arătat că e cel mai matur rutier al generaţiei, după care a ocupat zîmbitor prima poziţie a podiumului din Madrid. În condiţiile în care Turul Franţei sărbătoreşte ediţia centenară, anul viitor, e de aşteptat ca Alberto să caute cu furie un nou tricou galben. Şi ce Tur va fi! Rutierul lui Saxo Bank a arătat că ştie să abordeze cele mai dificile pante fără ajutorul coechipierilor, atunci cînd nu e posibil ca aceştia să fie lîngă el. Dar Saxo Bank a mutat continuu pe piaţa transferurilor, aducînd nume precum Roman Kreuziger, Jakob Fuglsang sau Nicolas Roche în sprijinul liderului spaniol. În altă ordine de idei, relaţia cu italianul Paolo Tiralongo l-a confirmat pe Contador ca pe un ciclist cu mulţi prieteni în pluton, fapt ce s-a dovedit decisiv în Turul Spaniei, imaginea liderului umil şi binevoitor ajutîndu-l pe Alberto să fie considerat mai uman, spre deosebire de roboţii lui Sky. Ciclismul pare să îşi fi recăpătat patronul odată cu revenirea spaniolului.
2. Atît de important a fost Alberto Contador, încît o să îl menţionăm încă o dată.
3. Turul Spaniei, echilibrul perfect. Mutat la nord de Madrid, în peisajul verde al Asturiilor, Pirineilor şi al Munţilor