Industria farmaceutica a intrat din nou in atentia autoritatilor de la Bruxelles, dupa ce zeci de medicamente continua sa se comercializeze ilegal pe teritoriul Uniunii Europene.
Pe lista medicamentelor interzise in anumite state comunitare, ca urmare a efectelor secundare grave, se afla, printre altele, Distilben, Mediator sau Isomerid, se arata pe site-ul Parlamentului European
Desi se crede ca au provocat sute de decese, astfel de medicamente continua sa fie vandute ilegal in Europa. Acest lucru este posibil si din cauza carentelor legislative.
Europarlamentara britanica Linda McAvan a intocmit deja un raport in care se subliniaza necesitatea revizuirii, de urgenta, a sistemelor de monitorizare a medicamentelor in UE, astfel incat medicamentele cu un factor de risc ridicat sa fie mai usor identificate de catre pacienti.
Raportul urmeaza sa fie votat, luni, 9 septembrie, in plenul Parlamentului European, care se reuneste la Strasbourg, dupa ce Comisia Europeana si-a dat acordul pe marginea continutului acestuia.
Ce contine acordul?
Scopul acordului este detectarea mai eficienta a medicamentelor potential periculoase si retragerea mai rapida a acestora de pe piata.
Una dintre cele mai importante modificari prevazute in acord presupune ca autoritatile din domeniu sa poata demara automat o evaluare de urgenta in cazul medicamentelor pentru care companiile farmaceutice decid sa nu mai reinnoiasca licentele.
Ancheta se va demara automat doar in situatiile in care reinnoirea licentelor nu este ceruta din cauza unor motive de siguranta.
O a doua modificare importanta introduce obligativitatea companiilor sa specifice, atunci cand retrag voluntar un medicament de pe piata, daca decizia are la baza motive de siguranta.
Nu in ultimul rand, toate medicamentel