Natiunile din Asia Pacific au promis duminica masuri care sa stimuleze cresterea economica si au respins limitarea exportului de alimente, pentru a incerca sa revigoreze economia globala aflata in impas.
Reunite timp de doua zile la nivel inalt in orasul-port rusesc Vladivostok, cele 21 de state membre ale Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC), forum al tarilor care au iesire la Oceanul Pacific, si-au exprimat duminica, la incheierea summit-ului, ingrijorarea in legatura cu situatia economiei mondiale, securitatea alimentara si cresterea protectionismului.
Statele membre ale APEC au convenit sa reduca taxele la import pentru "tehnologia verde", sa ia masuri pentru a sustine cresterea economica si liberalizarea comertului pentru a contracara problemele acutizate de criza datoriilor din Europa, noteaza Reuters.
"Pietele financiare raman fragile, in timp ce deficitele publice mari si datoriile din unele economii avansate creeaza turbulente puternice in redresarea economica la nivel global. Evenimentele din Europa afecteaza in mod negativ cresterea in regiune", au afirmat liderii acestor tari.
"In asemenea circumstante, noi suntem hotarati sa lucram in mod colectiv pentru a sustine cresterea si promova stabilitatea financiara", au adaugat ei.
APEC, din care fac parte Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Coreea de Sud, Statele Unite, Filipine, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malayezia, Mexic, Noua Zeelanda, Papua Noua Guinee, Peru, Rusia, Singapore, Taiwan, Thailanda si Vietnam, ia decizii prin consens, insa nu sunt obligatorii. Dar influenta ei creste, in timp ce a Europei scade, informeaza Agerpres.
Forumul asiatic reprezinta 40% din populatia lumii, 54% din productia economica mondiala si 44% din comertul global. Prin Statele Unite, China si Japonia, are cele mai mari trei economii ale lumii.