Comuna Bălești a îmbrăcat straie de sărbătoare în perioada 6-8 septembrie. Manifestările ocazionate de Zilele Comunei au adus bucurie și voie bună în inimile cetățenilor din localitate. Alături de întreceri sportive, lansări de carte şi multă voie bună, în cadrul Zilelor comunei Băleşti a avut loc şi vernisajul unei expoziţii inedite de fotografie: „Izvoare spre cer – Fântâni cu cumpănă din zona Băleşti”.
Andreea Denisa este unul dintre copiii de viitor au Gorjului. Vorbește pentru ea talentul exprimat prin adevărate capodopere de artă, expuse în cadrul manifestărilor din localitatea Bălești. Foarte apreciată de cei prezenţi la vernisaj, expoziţia îi are autori pe Andreea Denisa Vlădulescu, elevă la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, fiică a comunei Băleşti şi profesorul Andrei Popete-Pătraşcu. Cele 23 de fotografii ale fântânilor cu cumpănă din zona Băleşti, fac parte dintr-un proiect foto-documentar mai amplu de valorificare a potenţialului etnografic al Gorjului. „Prin această expoziţie, intitulată „Izvoare spre cer – Fântâni cu cumpănă din zona Băleşti”, încercăm să readucem la viață, cu ajutorul imaginilor, aceste simboluri rurale, nepermis devenite astăzi doar umbre a ceea ce au reprezentat odinioară. Printre scaieți, în vânt și ploi, martore mute ale unor vremi când oameni, pământ și animale își potoleau setea cu apă rece, în mijlocul unui câmp ars de soare, fântânile cu cumpănă, puține astăzi la număr, își răstignesc trupul pierdute într-un trecut ce refuză să le primească întru totul”, ne-a declarat profesorul Andrei Popete-Pătraşcu.
Fântânile cu cumpănă, un tezaur etnografic al comunei Băleşti
Cele mai numeroase fotografii ale expoziţiei provin din satul Tămăşeşti, acolo unde se află nu mai puţin de şase astfel de fântâni cu cumpănă, toate funcţionale şi astăzi, dar şi din Băleşti, Ceauru, Corneşti şi Găvăneşti. Ele constituie un v