La analize ţi-a ieşit colesterolul rău (LDL) un pic cam mare. Medicul ţi-a spus că trebuie să fii atent(ă) la ce mănânci şi la modul de viaţă. Iată cum să îţi modifici alimentaţia pentru a-ţi scădea colesterolul şi cum să depistezi alegerile bune. La analize ţi-a ieşit colesterolul rău (LDL) un pic cam mare. Medicul ţi-a spus că trebuie să fii atent(ă) la ce mănânci şi la modul de viaţă. Iată cum să îţi modifici alimentaţia pentru a-ţi scădea colesterolul şi cum să depistezi alegerile bune.
1. Ouăle nu sunt bune
FALS. Colesterolul produs de ouă joacă un rol minor în influenţarea colesterolului sanguin. Poţi consuma 4 ouă pe săptămână, fără teamă!
2. Consumă cel puţin 5 porţii de fructe şi legume pe zi
ADEVĂRAT. Toate fructele şi legumele, prin bogăţia lor în fibre şi în antioxidanţi, contribuie la o alimentaţie echilibrată şi previn maladiile cardiovasculare.
3. Trebuie să mănânci mere
ADEVĂRAT. Pectina pe care o conţin duce la scăderea cu 5-10% a nivelului colesterolului, dar cu condiţia de a consuma cel puţin trei mere pe zi.
4. Brânza e interzisă
FALS. E doar o chestiune de cantitate. Nu trebuie să uităm că brânza este esenţială în cadrul unei alimentaţii echilibrate prin conţinutul său bogat în calciu. 40 de grame pe zi pentru bărbaţi şi 30 de grame pentru femei sunt suficiente.
5. Proteinele din soia scad colesterolul
ADEVĂRAT. Consumarea regulată a 25-30 de grame pe zi de proteine din soia contribuie la scăderea colesterolului cu 10-15%.
6. Fulgii de ovăz scad colesterolul
ADEVĂRAT. Dacă timp de o lună consumi 60 g de fulgi de ovăz pe zi îţi poţi scădea colesterolul cu 5-10% datorită fibrelor solubile pe care îi conţin.
7. Trebuie să elimini toate grăsimile
FALS. Soluţia este să alegi corect grăsimile. Consumă mai puţine grăsimi animale (unt, smântână etc.) şi preferă uleiurile vegetale care