Chiar dacă nu sunt obligaţi de nicio lege, profesorii ar face bine să îşi facă testul psihologic înainte de a reveni la catedră, în faţa elevilor. Recomandarea este făcută chiar de cei din actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).
Potrivit inspectorului şcolar general Vasilica Zaharia, de la Ministerul Educaţiei nu a mai sosit niciun ordin din care să reiasă obligativitatea efectuării testelor psihologice, la începutul anului şcolar. Cu toate acestea, recomandat ar fi ca testele să fie făcute de profesori, este de părere inspectorul şcolar general, cu atât mai mult cu cât rezultatul este confidenţial, iar eventualele probleme medicale depistate ar putea fi remediate, fără ca elevii să fie puşi în pericol. „Ar fi bine ca testarea psihologică să fie făcută la început de an şcolar. În fiecare an, eu participam la această testare psihologică. Solicitam venirea în cadrul unităţii a unui specialist, care făcea acest lucru. Este benefic şi până acum se realiza an de an. Nu a venit un ordin prin care să se precizeze că este obligatoriu sau nu. Până la urma urmei, nu cred că strică. Este o evaluare a unui cadru didactic care lucrează cu copiii, căruia i se pot face nişte recomandări în urma unei astfel de evaluări, desigur dacă este cazul. Rezultatul este confidenţial şi nu pune etichetă asupra oamenilor”, este de părere inspectorul general Vasilica Zaharia.
În anii şcolari precedenţi, au fost cazuri în care cadrele didactice au fost acuzate că au avut atitudini nefireşti faţă de elevi sau comportamente dezonorante în societate. Astfel de cazuri au fost înregistrate în mai multe unităţi de învăţământ din judeţ.
Evaluările psihologice: obiective, nu subiective
Testările psihologice nu reflectă întotdeauna realitatea şi nu pun o etichetă corectă. Oficialii Inspectoratului Şcolar susţin că unele teste sunt derutante pentr