Încă de la înfiinţare, CE Oltenia a devenit compania producătoare de energie destul de tentantă pentru „băieţii deştepţi”. În timp ce aşa-zişii „băieţi deştepți” dau târcoale companiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) continuă să vitregească, prin deciziile luate, cele două termocentrale Rovinari şi Turceni.
Surse din cadrul CE Oltenia susțin că în prezent sunt multe disfuncţionalităţi în sistemul energetic naţional ce trebuiesc puse la punct. Printre punctele perfectibile se numără energia verde, mai exact centralele eoliene. Ieri, spre exemplu, în jurul orelor 13:00, termocentralele pe bază de cărbune livrau în sistemul naţional 36,8% din necesarul de energie, cu 1.951 MW. Spre deosebire de energia termo, centralele eoliene livrau doar 0,4%, adică 20MW. În asemenea condiţii, surse din sistem susţin că prin excesul de autorizaţii ce s-a făcut, Transelectrica a împânzit ţara de centrale eoliene, ce au anumite particularităţi şi care-i deosebesc de restul producătorilor de energie. Aceiaşi specialişti susţin că există o lege ce le conferă dreptul la certificate verzi, act normativ ce urmează a suferi modificări. „Ei intră pe piaţă la orice oră vor dislocând cantitatea de energie termo. Nu poţi micşora producţia de energie de la oră la oră, bate vântul iar centrala eoliană porneşte şi invers. Nu-ţi poţi bate joc de zona de cărbune. S-a ajuns la situaţii paradoxale, când a bătut vântul au intrat cu 700-800MW, s-a oprit hidro şi au aruncat apa din baraje. Aşa se cauzează pierderi celorlalţi producători de energie şi produc dezechilibre în sistemul energetic naţional”, a precizat unul din specialiştii CE Oltenia.
Termo Rovinari şi Turceni, vitregite de ANRE
O altă entitate ce afectează bunul mers al activităţii termocentralelor Turceni şi Rovinari este şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei. Aces