Vasile Cocoloş (58 de ani) este singurul artizan din Europa de Est care execută instrumentele folosite de muzicanţii ambulanţi. El a reprezentat România la Festivalul Internaţional al Muzicii Mecanice de la Iaşi, desfăşurat în weekend. „Sunt bucuros că fabric un instrument care va rămâne în timp“, spune Cocoloş.
Cântă la flaşnetă din pasiune, dar, poate cel mai important, Vasile Cocoloş este artizanul care asamblează instrumentele din care ies sunete de poveste. Stabilit la Olteniţa, judeţul Călăraşi, este singurul meşteşugar din Europa de Est care construieşte cu migală micile orgi ambulante.
„Flaşneta este ca o marcă poştală"
Recunoaşte că nu sunt la fel de aducătoare de venit ca zecile de produse din lemn patentate de el, dar încă se încăpăţânează să realizeze o flaşnetă numai pentru el. „Am lucrat în jur de 30 de flaşnete. Totdeauna îmi propun să fac una pentru mine, dar apare cineva şi o cumpără", spune artizanul zâmbind.
Click pe imagini pentru a vedea fotogaleria
Pentru a asambla o mică orgă ambulantă care să reziste în timp are nevoie de un lemn bine uscat, iar esenţa trebuie să fie una specială. „Pentru sunete bune ar trebui o anumită esenţă de lemn: pin sau molid. Dar, cel mai important, este nevoie de un lemn bine uscat şi tratat ca să reziste în timp. Flaşneta este ca o marcă poştală, cu trecerea timpului e mai valoroasă", explică meşteşugarul.
Lucrează cu migală timp de 40-60 de zile la mica orgă ambulantă, dar ştie că instrumentul îi va duce numele mai departe, având garanţie chiar şi 100 de ani.
„Sunt 22 de fluiere la flaşnetă, iar eu fac 80, din care le aleg pe cele de care am nevoie. Sunt bucuros că fabric un instrument care va rămâne în timp. Dintr-o grămadă de lemne aduci în faţa oamenilor un produs care încântă vizual şi muzical", povesteşte Vasile Cocoloş.
„Instrumentu