Fostul preşedinte interimar, Crin Antonescu, a spus că a primit scrisori din partea Uniunii Europene şi a SUA referitoare la situaţia din România care plecau de la premisa că în ţara noastră se întâmplă lucruri de neacceptat.
“Puteau fi repercusiuni din punct de vedere economic, am încercat să normalizăm aceste lucruri. Comisia Europeană este o structură importantă, dar, atenţie, nu este structură ierarhic superioară guvernului României şi preşedintele României. S-a acţionat părtinitor. Cred că până la urmă toată această intervenţie partizană a avut rolul ei, în ciuda ei românii s-au pronunţat şi acest caz foarte dureros că voinţa nu a fost respectată s-a decis cu instituţii româneşti”, a declarat, la Antena 3, Crin Antonescu.
El a spus că a primit scrisori din partea Departamentului de Stat al SUA şi s-a declarat nemulţumit de modul în care au acţionat ambasadorul SUA în România, dar şi Philip Gordon, subsecretarul de stat al SUA pentru Afaceri Europene.
“A existat o asemenea comunicare, nu în sensul cu ce avem voie să facem, dar care era disproporţionată cu ceea ce se întâmplă aici şi care pleca de la premisa că se întâmplă lucruri de neacceptat într-o democraţie. Ambasadorul SUA a fost un partizan al lui Traian Băsescu. Cel mai neplăcut şi incorect a fost că în declaraţia finală a lui Gordon apare ideea fraudei, iar în discuţia dintre noi nu a existat niciodată o astfel de temă. E inacceptabil ca domnul Barroso să spună cine să conducă Parchetul din România”, a povestit Antonescu.
El a rememorat şi un scurt dialog avut cu Philip Gordon, omul trimis de Hillary Clinton în România pentru a se informa despre situaţia de la referendum.
“Gordon m-a întrebat ce voi face dacă Curtea Constituţională va invalida referendumul şi Traian Băsescu se va întoarce la Cotroceni. I-am răspuns şi l-am întrebat şi eu ce va face Departamentul de Stat