Zona Euro intra intr-o saptamana grea, presarata cu potentiale surprize, dar intr-o stare de spirit mai optimista dupa ce investitorii au salutat proiectul propus de Guvernatorul Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, menit sa previna o posibila disolutie a uniunii monetare, scrie Reuters.
Potrivit agentiei britanice, judecatorii germani, alegatorii olandezi, inspectorii FMI si autoritatile de la Bruxelles sunt principalii jucatori care ar putea, saptamana viitoare, sa lanseze potentiale "mine explozive" care sa ingreuneze rezolvarea crizei datoriilor suverane.
Miercuri este o zi cheie cu trei evenimente importante. Curtea Constitutionala din Germania va da un verdict asupra legalitatii fondului permanent de salvare, Comisia Europeana va prezenta planuri detaliate pentru o uniune bancara in Zona Euro iar Olanda organizeaza alegeri generale.
Ministrii de Finante europeni se intalnesc vineri in Cipru pentru a discuta despre supervizarea bancara si un posibil ajutor suplimentar pentru Spania, a patra economie ca marime din Zona Euro, si Grecia, tara problema care a declansat ceiza datoriilor suverane.
Deciziile cu privire la Spania si Grecia sunt asteptate in luna octombrie, insa discutiile ar putea indica daca administratia de la Madrid va cere ajutor european, cu riscul de a fi supusa conditiilor dure si supravegherii. Totodata, dezbaterile ar putea indica daca UE si FMI inclina spre acordarea unei noi transe de ajutor Greciei.
Germania: Un verdict care poate ameninta ajutorarea statelor indatorate
Decizia Curtii Constitutionale germane a fost asteptata timp de doua luni. Potrivit juristilor consultati de Reuters, este probabil ca judecatorii sa dea un verdict favorabil Mecanismului European de Stabilitate si un pact european de disciplina fiscala, insa este de asteptat ca acestia sa adauge cond