Bucureşti: un mix neomogen de nou şi vechi, de orient şi occident, de rafinament şi charm, mitocănie şi miticism. Bucureştiul este oraşul despre care oricine are o părere. Atrage ca un magnet oamenii ambiţioşi şi oferă o şansă fiecăruia prin diversitatea care îl caracterizează.
În jurul lui se ţes neîncetat legende şi mituri urbane. Unele construiesc imaginea unui oraş plin de ignoranţi şi fiţoşi, altele spun că este oraşul care nu iartă şi nu aşteaptă pe nimeni, care împinge zilnic toată ţara spre occidentalism şi extravaganţă.
Site-ul Metropotam.ro a alcătuit topul celor mai mari zece prejudecăţi împământenite în mentalul colectiv atunci când vine vorba despre Micul nostru Paris.
1. E murdar - sigur că da! Sunt peste două milioane de oameni care forfotesc zilnic pe străzile urbei. Avem zone care arată ca şi cum coşurile de gunoi nu ar fi fost inventate încă, dar trebuie să recunoaştem cu toţii că sunt şi zone care, în ultimul timp, pot fi confundate cu străzile cochete ale vesticilor “mai civilizaţi”.
2. E aglomerat – cu toţii am pierdut ore întregi blocaţi în trafic sau ne-am etalat abilităţile de contorsionişti în vre-un mijloc de transport în comun. Anual, Bucureştiul primeşte zeci de mii de noi “colonişti” din toate zonele ţării. De aici şi criza spaţiilor de locuit şi preţurile nejustificat de mari ale apartamentelor. Ritmul de dezvoltare a oraşului, pur şi simplu, nu ţine pasul cu ritmul suprapopulării sale. În fond, majoritatea celor care se plâng de furnicarul acestui oraş sunt cei născuţi în afara Bucureştiului.
3. Bucureştenii sunt nesimţiţi - aici nu suntem chiar de acord. Sigur că avem exemplare care nu fac cinste titlului de “om de la Capitală” dar nu putem generaliza. Unii dintre bucureşteni sunt foarte nesimţiţi, dar e foarte discutabilă concentraţia de nesimţire pe metru pătrat în raport cu alte locuri d