După 1991, relaţiile dintre Moscova şi statele est-europene nu au fost deloc simple. Atât de o parte, cât şi de cealaltă există până în prezent un număr uriaş de pretenţii reciproce, cu un substrat clar politic. Acum Rusia încearcă să schimbe acest lucru şi se gândeşte la un nou parteneriat cu statele din Europa de Est, mai ales că preşedintele american Barack Obama nu pune atâta importanţă pe această parte a Europei, comentează Vocea Rusiei.
Cu toate că au mai avut loc încercări cu diverse guverne din din uropa de Est de a îmbunătăţi dialogul, acestea nu pot fi considerate întrutotul reuşite. Situaţia este „într-un punct mort", însă în viitorul apropiat totul se poate schimba, notează postul de radio Vocea Rusiei.
Săptămâna trecută această temă a fost discutată în cadrul lucrărilor celui de-al XXII-lea forum economic din oraşul polonez Krynica-Zdroj. Europa de Est este îngrijorată de viitorul său pe arena internaţională după ce ea iese inevitabil din sfera priorităţilor geopolitice ale SUA. Iar această situaţie o face să se întrebe cum să-şi construiască în continuare politica sa externă, susţine aceeaşi sursă.
Deja acum se poate spune cu convingere că ţările est-europene se vor confrunta cu o criză dificilă în ceea ce priveşte planificarea politicii externe, care nu va fi prea uşor de rezolvat. Aceste ţări s-au orientat prea puternic înspre Washington în anii 1990-2000. De fapt, în 20 de ani de la anunţarea încheierii războiului rece, el s-a încheiat oriunde, numai nu în Europa de Est. Această regiune, ţinând cont de dificultăţile înregistrate de SUA în Orientul Mijlociu, America Latină, Asia de Est, a fost locul în care poziţiile marii puteri au fost cele mai puternice, scrie pe site-ul să Vocea Rusiei.
Odată cu venirea la Casa Albă a lui Barack Obama, direcţiile iraniană, chineză, afgană s-au dovedit pentru Washington mult mai importante de