Cunoaşterea unor noţiuni simple de prim ajutor medical poate salva viaţa celui aflat în pericol. Directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vrancea, medicul Laurenţiu Albiş, ne spune care este primul ajutor care poate fi acordat în caz de electrocutare, fulger şi incendiu până la sosirea unui echipaj medical de urgenţă.
În cazul accidentelor prin electrocutare, şi nu numai, primul pas care trebuie făcut este asigurarea zonei, pentru a evita o tragedie. „Primul lucru care se face este să se asigure zona. Sursa de curent trebuie întreruptă, pentru a evita un alt incident. Apoi, se verifică starea de conştienţă prin întrebări adresate pacientului, pişcături uşoare de umăr. Foarte important e ca persoana respectivă să nu fie îngropată în pământ pentru a se descarca. Aceste metode populare nu au efect. Descărcarea nu se face prin metode empirice. În caz că victima este în stop, se încep manevrele de resuscitare cardio-pulmonară“, spune medicul Laurenţiu Albiş.
Manverele de resuscitare cardio-pulmonare se efectuează astfel: „Se aşează ambele mâini unite pe mijlocul toracelui, pe linia ce uneşte cele două mameloane. Trebuie să apăsăm între 4 şi 5 centimetri pentru a fi eficiente. Frecvenţa compresiunilor este de 100 pe minut, deci aproximativ două pe secundă. Seria este urmată de două insuflaţii gură la gură sau gură la nas. Se trage aer puternic în piept şi se expiră până când se umflă cutia toracică a victimei. Continuăm apoi cu o nouă serie de compresiuni şi iar cu respiraţia gură la gură“, explică medicul.
Primul ajutor la o victimă lovită de fulger
În cazul în care vedem o persoană lovită de fulger, primul lucru pe care trebuie să îl facem este să sunăm la 112, pentru ca un echipaj specializat să sosească în cel mai scurt timp.
Apoi, dacă perimetrul unde victima e căzută din cauza trăsnetului e foarte expus l